Het distillatieprocess van Walvados:
Appels en peren worden eerst gewassen, gemalen en uitgeperst. Het sap wordt vervolgens opgeslagen in temperatuur gecontroleerde RVS tanks voor de fermentatie met speciale cidergist.
Het is overigens niet toegestaan om suiker toe te voegen. Na de alcoholische vergisting van tussen de twee en drie weken kan de cider worden gebotteld of worden gedistilleerd met een speciale (fruit)distilleerketel, ontworpen om zo veel mogelijk smaak voort te brengen. De appelcider wordt één- of tweemaal gedistilleerd, wat resulteert in een distillaat met een alcoholpercentage van rond de 70%.
Hierna volgt een rijping op eikenhouten vaten. De rijptijd kan variëren van 1 tot soms wel 15 jaar of meer. Tijdens het rijpingsproces verliest het distillaat een deel van zijn alcohol door verdamping.
Voordat de eau de vie van appels en peren in de fles gaat, wordt het verdundmet (bron)water om op het gewenste alcoholpercentage uit te komen.
Soms wordt Calvados met een kleine hoeveelheid karamel gekleurd.Dit is in tegenstelling tot de Walvados, die wordt namelijk niet gekleurd of gezoet.
Calvados
Calvados is een eau de vie met een alcoholpercentage van ongeveer 40%, verkregen door het distilleren van cider. Cider is een gefermenteerde drank van appels en peren met een alcoholpercentage van 4 tot 6,5%.
De drank is afkomstig uit het gelijknamige departement Calvados in Normandië in Frankrijk. Voor het maken van de cider worden veel verschillende appelsoorten gebruikt, in Frankrijk ook wel ciderappels genoemd.
De gebruikte appelvariëteiten hebben verschillende smaken zoals zoet, zuur of licht bitter. De cider die voor de Calvados wordt gebruikt bestaat altijd uit een mix van deze drie hoofdsmaken. Calvados moet worden geproduceerd in de regio van Normandië in Frankrijk en moet minimaal twee jaar in eikenhouten vaten rijpen.
Apple Brandy
Apple Brandy is een eau de vie die wordt gemaakt van cider van Engelse appelsoorten. De bitterzoete appels die voor deze cider worden gebruikt komen uit eigen specifieke boomgaarden en worden zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen geteeld.
Nadat de cider is uitgerijpt wordt deze gedistilleerd tot 40% alcohol. De Britse cider wordt meestal geassocieerd met West Country, de West Midlands en delen van de Home Counties en East Anglia. Daarbij horen plaatsen als Somerset, Devon, Herefordshire, Worcestershire, Kent, Sussex, Suffolk en Norfolk.
Walvados
Walvados is een eau de vie van appels en peren van boomgaarden uit de omgeving van Woerden, Linschoten en Montfoort. De appels en peren zijn veelal hoogstamfruit met, net als in Normandië, een mix van zoete, zure en bittere appels.
Daarnaast wordt ook een klein gedeelte van ongeveer 20% peren gefermenteerd. Na de fermentatie wordt de appel-perencider tweemaal gedistilleerd in een speciaal hiervoor ontworpen (fruit)distilleerketel.
De Walvados heeft een houtrijping van minimaal 12 maanden en een alcoholpercentage van 33%.