Ons Verhaal
Onze missie
Wij willen mensen de beste geur- en smaakbeleving bieden door middel van het vervaardigen van eerlijke distillaten van hoge kwaliteit. Dit doen wij door te werken met passie en vakmanschap in het bedenken, ontwikkelen en maken van onze producten.
Wij zijn transparant als het gaat om de herkomst van de ingrediënten.
Ons begin
Distilleerderij Keuris is een ambachtelijk familiebedrijf dat met behulp van streekproducten alcoholische dranken vervaardigt. Wij zijn gevestigd op een oer-Hollands boerenerf in Woerden, midden in het Groene Hart. Met passie en deskundigheid op het gebied van fermentatie, distillatie en houtrijping maken wij unieke en kwalitatief hoogstaande distillaten van fruit en graan.
Distilleerderij Keuris is sinds 2011 officieel gevestigd in Woerden. In dat jaar brachten wij de eerste producten op de markt, namelijk een Eau de vie van appels en Walvados, een Woerdense Calvados. Vervolgens is ons assortiment sterk uitgebreid met een variëteit aan fruitdistillaten, evenals appelcider en een non-alcoholische appelazijn.
Na jaren van productontwikkeling werd in 2015 onze eerste whisky gebotteld. Er wordt veel aandacht besteed aan echte Hollandse graanproducten zoals bijvoorbeeld onze zeer zachte korenwijn en frisse jenever beiden gemaakt van 100% graanalcohol. Al onze distillaten zijn minstens tweemaal gedistilleerd en wij garanderen u de hoogste zuiverheid en kwaliteit voor al onze producten.
Sociaal ondernemen
Bij de ontwikkeling van onze producten is veel kennis en ervaring gedeeld. Zo hebben wij voordeel gedaan van de kennis van fruittelers bij de selectie van fruitsoorten. Bij het ontwerpen van de distilleerketel hebben wij advies opgedaan bij verschillende distillateurs uit heel Nederland. En bij het kiezen van houten vaten voor de rijping zijn we op rondreis geweest in Hongarije, een land met een rijke traditie in wijn en fruitlikeur.
Distilleerderij Keuris is een sociale onderneming die zich kenmerkt door de volgende samenwerkingen:
- Voor onze grondstoffen werken wij samen met lokale fruittelers om fruit tot een biologisch en kwalitatief hoogwaardig streekproduct te vervaardigen.
- Voor het verwerken van fruit werken wij samen met de gemeente om mensen met bijzondere aanleg werkgelegenheid te bieden.
- Voor de verkoop van onze producten werken wij samen met de Slow Food beweging om een bijdrage te leveren aan de streekmarkten in het Groene Hart.
Distillateur John Keuris
De producten van Distilleerderij Keuris komen voort uit jarenlange ervaring op het gebied van bierbrouwen en distilleren. Dat ziet u niet alleen terug in de verscheidenheid aan producten, maar uiteraard ook in de kwaliteit.
John behaalde zijn horeca-diploma in 1980 met een visie op bier brouwen. Na een periode van verkenning begon John in 1988 zelf met het brouwen van bier en nam al snel daarna deel aan wedstrijden. In 1995 meldde hij zich aan voor het lidmaatschap bij de biervereniging ’t Wort Wat. In 2001 heeft hij zijn kennis en ervaring ingezet als bierkeurmeester binnen de Bier Keurmeesters Gilde (BKG). Enige tijd later begon John naast het brouwen en keuren met distilleren. Net zoals met het bier brouwen begon dat in 2006 in het klein om de methodiek tot in detail te vatten. In 2010 behaalde John zijn plek als likeurkeurmeester bij de Federatie van Amateur Wijnmakers- en Bierbrouwersgilden (FAWBG). In 2016 werd gestart met het ontwerpen en het in eigen beheer vervaardigen van een nieuwe grotere distilleerketel. Tot slot werd ook het wijn, gedistilleerd en bierbrevet SDEN op niveau 3 behaald. Dit leidde in 2021 tot het Slijtervakdiploma van de Koninklijke SlijtersUnie.