Oktober 2024
Kruidenbitter: de kunst van het samenbrengen
Onze kruidenbitter is gemaakt met 10 verschillende soorten verse kruiden met als eindresultaat een frisse combinatie in een perfecte balans. Het is echter heel eenvoudig om thuis ook zelf een versie van een kruidenbitter te maken. Deze maand geven we u een korte uitleg over hoe u thuis uw kruidenbitter kunt maken.
Stap 1: Een basis kiezen
Een goede vuistregel is om een neutrale alcohol te kiezen bij het starten, zodat de smaken van de drank en de gekozen ingrediënten niet botsen. Het gemakkelijkste is om onze wodka of gin te gebruiken voor bijvoorbeeld een kruidenbitter.
Het is ook mogelijk om een moutwijn of een eau de vie van appels te nemen. Eau de Vie gaat bijvoorbeeld goed samen met het maken van fruitge likeur en moutwijn voor het maken van een eigen jenever.
Stap 2 : Kies uw ingrediënten
Dit is het moment om uw drankje helemaal naar uw smaak aan te passen! Of u nu van kruiden, bloemen of fruit houdt, alles is mogelijk bij het mixen en matchen. Hieronder geven we u de meest voorkomende toevoegingen:
Fruit | Groente |
---|---|
Kersen | Biet |
Peren | Wortel |
Appels | Komkommer |
Pruim | Selderij |
Aardbeien |
Kruiden | Specerijen |
---|---|
Munt | Gember |
Tijm | Anijs |
Rozemarijn | Nootmuskaat |
Basilicum | Vanille |
Lavendel | Kruidnagel |
Stap 3: Samenbrengen
Voeg uw basis alcohol toe aan een glazen pot die goed kan worden afgesloten. Hierbij is 200-400 gram fruit of groente op 1 liter sterke drank een goede verhouding. Naargelang de gewenste sterkte van de smaak kunt u altijd meer of minder groente of fruit toevoegen. Laat vervolgens de melange trekken. Timing is hierbij belangrijk, hierom de volgende richtlijnen:
- Specerijen en sterk smakende groenten hebben 5-7 dagen nodig.
- Bessen en sterk fruit hebben ongeveer 3-4 weken nodig om hun smaak volledig af te geven.
- Mildere toevoegingen zoals appel, peren en bloemen hebben tot een maand nodig.
Om zeker te weten dat de mix helemaal naar uw smaak is kunt u simpelweg tussentijds proeven. Zodra de smaak naar wens is kunt u een zeef gebruiken om alle vaste ingrediënten te verwijderen. Als u de drank echter goed afsluit, op de juiste manier zeeft en deze op een koele, donkere plek bewaart, kunt u deze tot wel een jaar bewaren!