Onze Ambacht
Bewust Vakmanschap
Distilleerderij Keuris stookt op een ambachtelijke wijze alcohol uit vers fruit afkomstig uit het Groene Hart.
De belangrijkste ingrediënten van Keuris Eau de Vie van appels zijn de vers geplukte appels uit het Groene Hart. Het onbespoten fruit wordt direct van het land naar de distilleerderij gebracht en daar in water schoon gewassen. Vervolgens wordt het fruit ontdaan van onregelmatigheden en daarna handmatig tot kleine stukken gemalen in een speciale appelpers. Deze appelstukken worden geperst en gefilterd tot er een helder sap ontstaat. Bij dit heldere sap worden speciale gistsoorten toegevoegd om de natuurlijke fruitsuikers om te zetten in alcohol en koolzuurgas.
Dit procesonderdeel wordt nauwkeurig bewaakt voor wat betreft temperatuur en zuurgraad. Na ongeveer drie weken levert dit proces ongeveer 5% alcohol op. Door dit relatief lage alcoholpercentage en de langzame vergisting blijven veel geur- en smaakstoffen behouden.
In de distilleerderij staat een unieke, zelf ontworpen ketel waarin het sap met een alcoholpercentage van ongeveer 5% in wordt gegoten. Het principe van distilleren is dat alcohol op een lagere temperatuur kookt dan water: alcohol kookt bij 78°C en water bij 100°C. Als de vloeistof begint te koken verdampt eerst de alcohol. Deze dampen worden opgevangen en gecondenseerd met koud water en dus weer omgezet in een vloeistof, de alcohol. Het eerste ruwe distillaat bevat ongeveer 30% alcohol.
Door op een ouderwetse ambachtelijke en zeer langzame manier te distilleren blijven de geur- en smaakstoffen maximaal behouden in het (ruwe) distillaat. Na een beluchtings- en rijpingsperiode wordt het distillaat voor de tweede keer in de roestvast stalen ketel gegoten en opnieuw gedistilleerd. Dit levert de zogenaamde fijnbrand op met een alcoholpercentage van ongeveer 60%. Hierna volgt wederom een rijpingsproces, afhankelijk van het gewenste eindproduct, in Europees eikenhouten vaten of glazen mandflessen.
Na enige tijd, ook mede afhankelijk van het rijpingsproces en kwaliteitscontrole kan het product worden gebotteld in flessen of kruiken. Het totale proces van het begin, vers geplukt fruit tot het bottelen in de fles duurt ongeveer 10 maanden. Dit is zeker terug te vinden in het product dat naar eigen zeggen onweerstaanbaar is.